Blog on! Workshop van Ernst-Jan Pfauth

Wat Marktplaats je al niet kan opleveren. Het journalistieke blog Hard//Hoofd was een crowdfundingsactie begonnen om hun blog naar een hoger plan te tillen: medewerkers van Hard//Hoofd boden hun diensten en goederen via Marktplaats te koop aan. Zo ook Ernst-Jan Pfauth, blogger extraordinaire en chef Internet van NRC Media. Bij hem konden de vijf hoogste bieders een blogworkshop volgen.

Lang verhaal kort: ik was een van die vijf. Dus op woensdagavond 29 februari toog ik naar Pfauth HQ. Ik had best wel wat verwachtingen – ik krijg immers niet iedere dag de kans om de fijne kneepjes te leren van een pro. Anderzijds was ik zenuwachtig, omdat ik als beetje-pro liever niet op mijn bek wilde gaan. Typisch vrouwending, denk ik.

De workshop bood me precies waar ik behoefte aan had. Duidelijke handvatten om een goede blogstrategie op te zetten, en tips en tricks om met succes te doen wat je het liefste doet: stukkies schrijven over een onderwerp waar je gek op bent. Het was geen goeroegezwets, geen hallelujahverhaal over de heilige kracht van blogs. Ernst-Jan weet uit (veel) ervaring wat werkt en wat niet, zo simpel is het. Nuchter en straightforward. We hingen aan z’n lippen.

En wat geeft het dan een kick als het kwartje valt. Ik liep al een tijdje met een blogplan rond, maar kon er geen duidelijke vorm aan geven. Daardoor lag het risico op de loer dat ik ins Blaue hinein zou gaan typen. Nu heb ik een plan (en volgens mij een best goed plan ook).

Misschien was dat nog wel de belangrijkste les: typ stukkies over een onderwerp waar jij niet over uitgepraat raakt. In het huidige digitale tijdperk heeft iedereen onderhand last van een gigantische informatie-overload, dus lezers vinden het fijn te weten dat ze bij jou voor één speciaal ding terecht kunnen. Dus niet bloggen over duizend onderwerpen, maar over één onderwerp. En goed.

Dus bedankt, Ernst-Jan. En Hard//Hoofd. En Marktplaats natuurlijk.

Gesigneerd boek4 reacties

 1. elsbeth wrote:

  ben benieuwd wat dat onderwerp dan is! ik geloof dat het ook wel kan werken als je over van alles en nog wat blogt. Maar dat zeg ik natuurlijk alleen maar omdat ik dat zelf doe… :)

 2. Koen wrote:

  Focus is altijd goed, ben ik een groot voorstander van. Alleen kan focus soms best breed zijn. Op http://blog.eyeopen.nl (het blog waar ik dagelijks mijn brood mee verdien) schrijven we bijvoorbeeld over alles wat met personal finance (in goed Nederlands) te maken heeft. En we groeien gigantisch!

  Wat wordt jouw onderwerp?

 3. Anne Douqué wrote:

  @Koen: precies, het geeft niet als die focus breed is! Als men maar weet: voor financieel advies en handige financiële tips kan ik bij Eyeopen terecht. En niet voor de beste wijnen van de Gall&Gall.
  @Elsbeth: volgens mij heb ik het er al een keertje met je over gehad ;). Hoe dan ook, jouw blog is in zekere zin ook thematisch, omdat je blogt over je persoonlijke interesses, over dingen die je opvallen, die je leuk vindt. En buiten focus is stijl en originaliteit ook superbelangrijk. Jouw blog is volgens mij zo’n succes omdat je stijl gewoon heel geestig is, en je stukkies schrijft met een originele inslag. Works like a charm!

  • elsbeth wrote:

   ah dat is lief van je. ja, mijn onderwerp is gewoon mijzelf, laten we het daar op houden haha. Al heb ik plannen om tussen de kattenblogs en boekenblogs meer te gaan schrijven over zzp’en. Maar wij blijven allemaal benieuwd naar je onderwerp. Een hockeyblog? Een vertaalblog? Een bloggenblog?

Geef een reactie