Caspers Griezelschool

Opdrachtgever: FBS Studio

Opdracht: het vertalen van scripts t.b.v. nasynchronisatie (EN-NL)

Serie: Caspers Griezelschool, seizoen 1

Over het werk
Het vertalen van de Engelstalige scripts naar het Nederlands t.b.v. nasynchronisatie vergt veel creativiteit en handigheid, omdat de Nederlandse tekst precies in de ‘mondjes’ van de karakters moet passen. Wanneer ik bezig ben met de vertaling, praat ik dan ook hardop mee met het bewegende beeld om te controleren of mijn vertaling past.

Daarnaast is het ook een kunst om woordgrapjes en liedjes (die ook wel eens voorkomen) zodanig te vertalen dat ze én perfect op de mondjes passen, én ook nog eens recht doen aan het origineel. Soms moet ik er in het Nederlands iets compleet nieuws van maken omdat de woordgrap niet letterlijk te vertalen is. Maar de kick is vervolgens des te groter als het lukt!

Over de serie
Caspers Griezelschool
 is een prachtig vormgegeven animatieserie over Casper het vriendelijke spookje. Hij zit op school samen met allemaal andere monstertjes, zoals vampiers, zombies, skeletten en draken. Op de Griezelschool leren ze alles over het leven als monster: hoe laat je “Vlezigen” het beste schrikken, en hoe maak je overal een griezelige spokenbende van. Maar Casper probeert juist altijd de goeierd uit te hangen, wat hem op een boel problemen komt te staan. Hij heeft een “normaal” vriendje, Jimmy, waar hij het liefste mee speelt. De verhaallijnen zijn ontzettend vermakelijk, en zoals gezegd is de serie prachtig gemaakt. Vaak teruggekeken op tv!

Caspers GriezelschoolGeef een reactie