Cory in the House

Opdrachtgever: FBS Studio

Opdracht: het vertalen van scripts t.b.v. nasynchronisatie (EN-NL)

Serie: Cory in the House, seizoen 1 en 2, Disney

Over het werk
Het vertalen van de Engelstalige scripts naar het Nederlands t.b.v. nasynchronisatie vergt veel creativiteit en handigheid, omdat de Nederlandse tekst precies in de ‘mondjes’ van de karakters moet passen. Dit is een serie met levende acteurs (in plaats van cartoonfiguren), die allemaal hun eigen zuchtjes, stopwoordjes en spreeksnelheid hebben. Wanneer ik bezig ben met de vertaling, praat ik dan ook hardop mee met het bewegende beeld om te controleren of mijn vertaling past.

Daarnaast is het ook een kunst om woordgrapjes en liedjes (die ook wel eens voorkomen) zodanig te vertalen dat ze én perfect op de mondjes passen, én ook nog eens recht doen aan het origineel. Soms moet ik er in het Nederlands iets compleet nieuws van maken omdat de woordgrap niet letterlijk te vertalen is. Maar de kick is vervolgens des te groter als het lukt!

Over de serie
Cory in the House 
is een liveaction-tienerserie over de avonturen van Cory Baxter. Cory’s vader Victor is kok in het Witte Huis, en daar wonen met z’n tweeën. Cory is een bijdehante tiener die altijd plannetjes aan het smeden is om geld te verdienen of ongein uit te halen. Zijn beste vrienden zijn Newt en Meena, die ook bij hem in de klas zitten en die hij betrekt in zijn kattenkwaad. Samen met hen zetten ze het Witte Huis regelmatig op stelten, tot ergernis van de president. De serie is lekker vrolijk en grappig, en vooral Meena is een hilarisch personage. Cory’s oudere zus Raven, die de hoofdrol speelt in de tienerserie That’s So Raven, verschijnt af en toe ook ten tonele. Cory in the House is dan ook een spinoff van That’s So Raven.

Cory in the HouseOne Comment

  1. […] onderwerpen aan bod, zoals verliefdheid of pesterij. Uit That’s So Raven is de tienerserie Cory in the House voortgekomen, waarin Cory de hoofdrol […]

Geef een reactie