De Teruggekeerden – Jason Mott

Soms krijg je een boek in handen dat je tegelijkertijd wel, maar ook niet wilt lezen. Toen ik van de leesactie van Not Just Any Book* hoorde, was ik meteen nieuwsgierig naar het verhaal: om mysterieuze redenen komen overleden mensen terug op aarde, terug bij hun geliefden en gezinnen. Zo ook de achtjarige Jacob, zoon van Lucille en Harold Hargrave.

Maar – en daarin ben ik vast niet de enige – omdat ik kort geleden zelf dierbaren heb verloren was ik ook huiverig. Eenvoudigweg omdat ik bang was dat het allerlei verdriet zou oprakelen. Ik ben namelijk het type dat zich helemaal onderdompelt in een boek, for good en for bad.

Gelukkig bracht het boek geen verdrietig gevoel naar boven. En gek genoeg was dat ook meteen het minpunt van De Teruggekeerden. De personages bleven iets te plat en het verhaal had meer diepgang kunnen hebben. Er zitten zoveel mooie mogelijkheden om het gegeven van de doden terug op aarde uit te buiten, maar in dit verhaal gaat het vooral om de praktische problemen (overbevolking), en om onderlinge jaloezie (jouw geliefde komt wel terug, de mijne niet, potverdikkie).

Nu lijkt het net alsof het boek niet zo goed was, maar dat wil ik nou ook weer niet beweren. Mott heeft een fijne schrijfstijl, het boek is goed vertaald (mag ook wel eens gezegd worden!) en het Amerikaanse plattelandsstadje komt mooi tot leven. Om met de woorden van elk zichzelf respecterende recensiesite af te sluiten: drie van de vijf sterren.

deteruggekeerden

Lees meer:

Jason Mott op Twitter
Jason Mott op Facebook
Not Just Any Book op Twitter
Website van het boek

 

*Iedereen die wilde, kon meedoen aan de NJAB-leesclub, waarbij je een recensie-exemplaar van De Teruggekeerden zou ontvangen om er vervolgens online over te schrijven.Geef een reactie