Doen jullie het nog?

Recensie: Doen jullie het nog? Jean-Pierre van de Ven (Ambo|Anthos)

Zouden veel stellen zich door de hele Vijftig Tinten Grijs-hype ineens op het hoofd krabben over hun eigen liefdesleven? Dat is natuurlijk best mogelijk, nu het uitleven van je seksuele fantasie, whatever it is, mainstream is geworden. Wie weet realiseert men zich dat ‘het’ niet meer is wat ‘het’ geweest is, en dat het dekbed wel eens afgestoft mag worden, om het netjes uit te drukken. Maar Vijftig Tinten of niet, seksuele problemen zijn natuurlijk van alle tijden en komen in alle soorten en maten voor.

Van de Ven is psycholoog met een praktijk voor relatietherapie, waar hij sinds 1996 stellen behandelt bij wie de relatie om een of andere reden niet meer goed loopt. Op basis van zijn kennis, kunde en jarenlange ervaring heeft hij een boek geschreven over ‘seks en liefde in relaties’. Doen jullie het nog? houdt m.i. het midden tussen een zelfhulpboek* en populair-wetenschappelijk leesvoer. Want ook voor mensen zonder relationele en/of seksuele problemen is het interessant om te weten te komen hoe diep seks is geworteld in ons doen en laten. En dat is heel diep (pun not intended). Zonder te vervallen in het simpelweg optypen van de inhoud blijkt uit Van de Vens verhaal dat onze mentale gezondheid vrijwel altijd valt te herleiden tot onze omgang met seks. Dat blijkt wel uit de vele praktijkvoorbeelden die Van de Ven aanhaalt om zijn verhaal te ondersteunen. Die praktijkvoorbeelden maken het boek, wat mij betreft. Niet alleen omdat ze de theorieën die Van de Ven beschrijft verduidelijken, maar ook omdat het gewoon heerlijk is om waargebeurde verhalen van echte mensen te lezen.**

Puntje bij paaltje komt Van de Ven op de laatste bladzijde tot de Ultieme Tip En Trick, en dat is dat je actie moet ondernemen, en wel nu meteen. Praten over seks is belangrijk, maar zonder daad geen daad. ‘Kom in actie’, roept hij op. Maar geldt dit niet voor alles in het leven? Als ik schrijver wil worden, kan ik nog zo veel Schrijven Voor Dummies-boeken lezen, maar als ik niets typ, gebeurt er ook niets. Als ik promotie wil maken, kan ik koffie voor de baas blijven halen totdat ik een ons weeg, maar als ik het onderwerp niet aansnijd en niet elke mogelijkheid aangrijp om mezelf te ontwikkelen, blijf ik voor eeuwig in de postkamer zitten. Ik kan een mooie hardlooplegging kopen en die over de stoel hangen om naar te kijken, maar als ik niet begin met een rondje rennen rond de parkvijver ga ik die Dam Tot Dam ook nooit lopen. Iemand anders heeft dit idee al kernachtig samengevat en er heel veel geld mee verdiend: Just Do It. En meer dan dat hoef je soms ook eigenlijk niet te weten.

*Hoewel Van de Ven in het voorwoord expliciet zegt dat het géén zelfhulpboek is, maar dat de lezers er wel ‘tip-s en tricks’ uit kunnen halen. Zelfhulpboek, tips-en-tricks-boek, geef het beestje een naam.
**Dit weet ik helemaal niet zeker, omdat Van de Ven geen verantwoording hierover aflegt. Het zou kunnen dat Van de Ven uit zijn ervaring heeft geput en voorbeelden uit zijn geheugen heeft samengesteld, om bijvoorbeeld zijn patiënten anoniem te laten.

 Geef een reactie