Gezocht: topblog

Tegenwoordig maak je met een blog het meeste kans op succes als je je richt op één onderwerp. Lezers moeten zich door een stroom van informatie worstelen, en dan is het fijn wanneer ze precies weten waar ze voor wat terecht kunnen. Net zoals dat je weet dat die overheerlijke hummus bij die ene Turkse winkel drie straten verder te krijgen is.

Ik heb dit niet zelf bedacht. Dit is me geleerd door een blogger die er het een en ander vanaf weet. Hoewel, ik wíst het onbewust wel al. Want ik gedraag me online precies zoals al die andere lezers die weten waar ze de hummus moeten halen.

Als ik de weblogs op een rijtje zet die ik het liefste lees, dan blijkt dat ze allemaal expert zijn op hun eigen vakgebied. En daarom lees ik ze dus ook graag. Kwaliteit boven kwantiteit.

Ik wil jullie mijn top zeven natuurlijk niet onthouden. In willekeurige volgorde:

1. De Groene Meisjes: twee supervrolijke meiden die bloggen over hun vegan-en-vintage lifestyle. Ik raak niet uitgekeken op hun kleding-en interieurvangsten bij de kringloopwinkel. En op Beppie.
2. nrcnext: nadrukkelijk begonnen als nieuwsblog. Is en blijft top op het gebied van columnisten. Christiaan Weijts en Rob Wijnberg zijn favoriet.
3. Stoerboek: blog van kinderboekenschrijver Marcel van Driel die altijd iets boeiends te melden heeft over het boeken- en schrijversvak. Knap: ik heb hem nog nooit op een ‘mindere’ post kunnen betrappen.
4. pfauth.com: website van de eerdergenoemde blogger die er verstand van heeft. Zeer brede kapstok: nieuwe media en cultuur, maar ik vind er altijd wel iets dat totaal nieuw voor me is. Hele aantrekkelijke schrijfstijl.
5. Lamoer: read more books! De beste boekentips en nieuws over de literaire theaterevents die ze organiseren.
6. Elsbeth schrijft: heeft de breedste kapstok van alle blogs, namelijk “alles wat Elsbeth leuk vindt/interesseert/stom vindt/bezighoudt”. Geestige en puntige stijl, een echte Elsbeth-signature.
7. NSMBL.nl: alles over mode en lifestyle. Ook hier veel moois op dat gebied onder één dak. Vooral het beeldmateriaal is om te smullen. Zoek ik iets moois om tegenaan te kijken, dan vind ik het hier. Uit de stal van froot.nl, dat ik overigens meer een vergaarbak vind om af en toe doorheen te neuzen dan dat ik het dagelijks volg.

Ik ben benieuwd naar jullie topblogs. Beantwoorden ze ook aan het één-onderwerp-principe? En welke rol speelt de schrijfstijl van de blogger daarbij?

Topblogs

 4 reacties

  1. Desiree wrote:

    Ik ben fan van http://www.dooce.com, een blog over het moederschap, met soms hilarische artikelen, die vooral heel herkenbaar zijn.

  2. Desiree wrote:

    O en http://www.ervaringenvan2freelancers.weblog.nl natuurlijk! Veel herkenbare werksituaties.

  3. Amber wrote:

    Leuk en nieuw blog is ook http://www.inspiresta.nl Een blog met talloze inspirerende en herkenbare tips en artikelen over het dagelijkse leven.

Geef een reactie