MARBLE is 5!

Vandaag bestaat Marble vijf jaar, hoera! Hoe vaker ik het tegen mezelf zeg, hoe bijzonderder ik het vind. Al vijf jaar een eigen bedrijf. Al vijf jaar helemaal zelf voor mijn eigen inkomen gezorgd. En geen moment zijn de woorden ‘stoppen’ of ‘loondienst’ door mijn hoofd geschoten (hooguit misschien wanneer ik me door een stapel oersaaie administratie worstelde).

Speciaal voor deze gelegenheid heb ik me door mezelf laten interviewen over de leukste (wapen)feiten van Marble. Want heb je bijvoorbeeld enig idee waar de naam vandaan komt? En wist je dat Mickey Mouse aan de wieg van mijn tekstbureau heeft gestaan?

De meeste zzp’ers overleven de eerste vijf jaar niet, wordt gezegd. Hoe heb jij dat gedaan?
Oké, dat van die “vijf jaar helemaal zelf voor mijn eigen inkomen gezorgd” is technisch gesproken niet helemaal waar. Van februari tot en met november 2008 werkte ik tegelijkertijd bij het Van Gogh Museum. Daar moest ik weliswaar ook voor mijn eigen inkomen zorgen, want salaris krijgen zonder op te komen dagen ging  natuurlijk niet, maar je snapt mijn punt. Ondertussen kon ik wel aan mijn netwerk bouwen en het runnen van een bedrijf onder de knie krijgen. Een ideale combinatie, en ik ben het Van Gogh Museum dankbaar dat ik het werk op die manier kon inrichten.

Hoe zit dat tussen jou en Mickey Mouse?
Mijn eerste vertaalklussen waren tekenfilmscriptvertalingen. Mijn goede vriend Mark Omvlee is operazanger én de stem van de Nederlandse Mickey Mouse. In de dubbingstudio’s waar hij kwam hoorde hij vaak dat ze vertalers zochten. Hij polste mij, ik had er wel grote zwarte ronde oren naar, hij bracht me in contact. And the rest is history.

De naam ‘Marble’ heeft eigenlijk niets met tekst of taal te maken. Hoe komt dat?
Toen ik besloot om een eenmanszaak op te richten en me in te schrijven bij de KvK moest er een naam komen. Ik heb werkelijk van alles de revue laten passeren, maar geen enkele naam haalde de shortlist. Er wás geen shortlist. Totdat ik ten einde raad de metrokaart van Londen erbij pakte om een laatste vonkje inspiratie op te wekken. Ik was er toevallig net geweest, en vlak bij ons hotel bevond zich de Marble Arch en het gelijknamige tubestation. Marble… ik vond het catchy en classy klinken. Keigoed, ook. En in de betekenis van ‘knikker’ kwamen mijn veelkleurige  facetten mooi naar voren. Zo werd Marble geboren.

We houden van statistieken. Wat staat er op  je palmares?
Met Marble heb ik tot nu toe op twee adressen kantoor gehouden, om en nabij veertig opdrachtgevers gehad, zes boeken vertaald, 5326 liter koffie opgeslurpt, tien keer overwogen om een koffiejuffrouw in dienst te nemen, 12.582.025.752 toetsaanslagen laten roffelen, twintig keer gescholden op mijn btw-aangifte en de bijbehorende bonnetjesrommel, een stuk of vijf artikelen geschreven voor sportblog In de Aanvaléén keer in de LINDA. gestaan en 7836 tweets verstuurd (correctie, 7837…. 7838).

Mis je geen collega’s?
Nee hoor. Een van de leukste dingen die ik heb beleefd is het oprichten van Taaldieren samen met Elsbeth Witt en Anne Marie Koper. Met dit netwerk voor ondernemers uit het taal- en tekstvak organiseren we ongeveer eens in het kwartaal een borrel in Amsterdam, Utrecht of Den Bosch. Een goede manier om collega-zzp’ers te ontmoeten! En af en toe spreek ik met Anne Marie of Elsbeth af om samen te werken, buiten de deur of bij iemand thuis. Overigens is de eerstvolgende Taaldierenborrel op 8 maart, speciaal in Breda georganiseerd door onze Brabant-tak. We zijn te vinden op Twitter en Facebook.

Heb je nog hobby’s?
Ik zet mijn tekstdiensten ook geregeld vrijwillig in. Zo heb ik in het bestuur gezeten van Samen1Stem, de belangenvereniging voor iedereen die in de nasynchronisatiebranche werkzaam is, verzorg ik de nieuwsbrief en de persuitingen van ‘mijn’ hockeyclub MYRA in Amstelveen, en is de hoeveelheid sollicitatiebrieven, schoolverslagen, uitnodigingen en liedjes waaraan ik heb meegewerkt inmiddels niet meer te tellen. Ik schrijf graag op mijn eigen blog en voor In de Aanval en ik lees alles wat los en vast zit. Verder kun je me geregeld op eerder genoemd hockeyveld vinden, of met een paar loopschoenen in het park.

Op naar de volgende vijf… blijft er nog iets te wensen over?
Ik heb genoeg plannen en ambities om de volgende vijf vol te maken. Het boekvertalen blijf ik doen, want dat vind ik een van de leukste klussen. Daarnaast wil ik dit jaar mijn Duits bijspijkeren zodat ik ook vanuit die taal kan gaan vertalen, en meer schrijfklussen aannemen. Ook In de Aanval krijgt een nieuwe impuls. Op de lange termijn streef ik ernaar om groter te groeien, zodat ik niet langer een eenmanszaak ben, maar met een of meer collega’s samenwerk. En wie weet eindig ik met mijn laptop ooit nog eens in het buitenland!

Wat vind je het leukst aan je bestaan als directeur/eigenaar?
Bovenstaande plannen vatten eigenlijk al samen wat het leukste aspect van mijn bedrijf is: dat ik helemaal zelf kan bepalen wat ik doe, en welke kant ik opga. Niemand die me vertelt of ik links- of rechtsaf moet – ik mag mijn eigen route bepalen.

Rest mij niets anders dan je van harte te feliciteren!
Dankjewel! Stukje taart?Geef een reactie