Mr. Zombie

Opdrachtgever: uitgeverij The House of Books

Opdracht: boekvertaling (originele titel: Warm Bodies)

Over het werk
Het vertalen van een boek is iets bijzonders. Want zonder mijn vertaling zouden heel veel mensen het boek niet kunnen lezen. Bovendien geeft het een geweldig gevoel als ik aan het einde van de rit het gedrukte exemplaar in mijn handen heb. Ik heb echt iets gemáákt.

Dit boek is een fantasy-meets-science fiction-roman, en hiermee had ik nog geen ervaring. Ik wist niet zo goed wat ik van de klus moest verwachten, want ik kom niet iedere dag in aanraking met zombies… Gelukkig bleek het goed geschreven en is het verhaal allesbehalve dertien in een dozijn. Het heeft me tot de laatste pagina geboeid. Het leuke aan deze opdracht was dat de auteur volledig was losgegaan met zijn fantasie, en dat ik moest zorgen dat al die beelden die hij had opgeroepen ook in het Nederlands goed overkwamen.

De schrijver, Isaac Marion, woont in Seattle. Toen ik die stad tijdens een reis door Amerika bezocht, heb ik contact gezocht en hem ontmoet. Hij vond het interessant om te horen hoe het vertaalproces werkt, en hij was benieuwd naar wat er van zijn originele verhaal zou overblijven. Bovendien vertelde hij dat zijn boek oorspronkelijk als filmscript was begonnen, maar dat hij eerst een boekdeal kreeg. Inmiddels is de film opgenomen, met sterren als Analeigh Tipton en John Malkovich in de hoofdrol.

Over het boek
Mr. Zombie (geschreven door Isaac Marion) gaat over de zombie “R”, die ergens in de verre toekomst tussen de andere zombies op een verlaten vliegveld woont. Hij weet zijn naam niet meer en weet niet meer wat er allemaal met de wereld gebeurd is, maar hij heeft nog een sprankje menselijkheid in zich. Dankzij dat vonkje komt hij in contact met Julie, een meisje dat de wereldramp heeft overleefd. Er ontstaat iets tussen de twee dat je vriendschap zou kunnen noemen, en met behulp van Julie gaat R op zoek naar een nieuwe toekomst.

Klik hier om het boek te bestellen bij Bol.comOne Comment

  1. […] Lees hier het blog dat ik eerder over Mr. Zombie schreef […]

Geef een reactie