Uren gluren

De grootste lol van lezen is dat je dingen beleeft die je anders nooit zou beleven. Je ontmoet mensen (of dieren, of paarsgekleurde aliens met drie ogen) die je anders nooit zou ontmoeten. Elk boek is een nieuw avontuur. Menig leesfreak zal dit hartstochtelijk beamen.

Diashow
Wat er tijdens het lezen in het hoofd omgaat van mijn collega-lettervreters weet ik niet precies, maar ik zie plaatjes. Het verhaal trekt als een film aan me voorbij. Geen detail blijft blanco en mijn fantasie draait overuren. Daarom heb ik er ook altijd een hekel aan om een boekverfilming te zien voordat ik het boek heb gelezen. Wil ik dat vervolgens alsnog doen, dan moet ik noodgedwongen kijken naar de beelden die de regisseur in mijn hoofd geplant heeft. Geen bal aan.

Reallifeboek
Maar nu heb ik iets nieuws ontdekt: de biografie. En dan het liefst die van een beroemdheid. Want de dingen die de auteur daarin beschrijft, bestaan in het echt. Jammer voor je fantasie die nu wat minder om handen heeft, zou je zeggen, maar niets is minder waar. Het idee dat alles wat je leest ook echt zo ís, vind ik mateloos fascinerend. Het ultieme kijkje in de keuken, het summum van gluren bij de buren, genieten van grootse en meeslepende gebeurtenissen. De film is al gemaakt, maar ik heb hem nog niet gezien en mag hem nu lezen.

Coco et moi
Een van mijn eerste biografieën was Het geheim van Chanel no 5 (Tilar Mazzeo): de historie van het wereldberoemde parfum. Dit verhaal is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met het leven van Coco Chanel. Ik zag haar de Franse crème de la crème in vervoering brengen met haar parfums en creaties, ik zat aan tafel bij haar keiharde zakelijke onderhandelingen. Ik kreeg het gevoel dat ik haar werkelijk leerde kennen.

Prinsesje spelen
Nu had ik de smaak goed te pakken, dus ik wist niet hoe snel ik moest beginnen aan Elizabeth the Queen, geschreven door de Britse Sally Bedell Smith ter ere van het zestigjarig jubileum van Elizabeth II als koningin van Engeland. In één woord: smullen. Ze heeft meer dan tweehonderd (!) mensen uit de omgeving van Elizabeth geïnterviewd en daarmee zo veel intieme informatie verzameld dat het net leek alsof ik op de schouder van de monarch zat. Verhalen over het koninklijke jacht Britannia, Windsor Castle, de politieke verwikkelingen, de staatsbanketten, de diamanten tiara’s en niet te vergeten de huwelijksperikelen van het hele gezin met “Di versus Charly” als tenenkrommend hoogtepunt. Dat het zo pro-monarchistisch geschreven is dat er in het hele boek geen kwaad woord over Elizabeth wordt gesproken en dat Diana wordt afgeschilderd als een verknipte, labiele borderliner neem ik voor lief. Ruim 500 pagina’s lang leef ik het leven van een royal en dat is fantastischer dan welk avontuur met paarse, drie-ogigie aliens dan ook.

Elizabeth the QueenGeef een reactie